Sekali-sekala, datang angin rajin
Ya, sekali-sekali sahaja. Once in a blue moon :)
This is the soup’s recipe, adapted from Chef Kamarul’s recipe in his book Resepi 30 Minit (page 73).
- Tumis 2 ulas bawang putih dan 2 ulas bawang merah (dihiris) dengan sedikit mentega.
- Bubuh 1 sudu besar tepung gandum dan gaulkan sebentar.
- Bubuh secawan isi ayam (dipotong kecil), setengah cawan cendawan (dihiris - saya guna ‘brown mushroom’), dan sebiji kentang (Dipotong kecil. Kentang amat membantu untuk mendapatkan tekstur yang likat berkrim!).
- Masukkan 1 liter air atau stok ayam.
- Kacau hingga masak.
- Masukkan 3 sudu besar krim masakan (lepas ni nak cuba ganti dengan susu segar sebab krim mahal).
- Masukkan garam, lada hitam (jika suka) dan herba campuran (jika ada) sesedap rasa.
- Kisar dalam blender.
10 comments:
Wahh..... ni kena tunggu rumah mynie siap dan buat house warming nih...hehehe...
hahaha! sy cadangkan cadangan UmmuAhmads ditutup :P
daging tu bleh pakai meat tenderizer ke? sy tak pernah pakai, tp pernah nampak kat rak supermarket :P
errr. nak pakai krim tu cap apa? sy reti makan, tp bila nk beli tak tau brand apa yg okey especially bab western food ni.
ummuahmads,
alamak kalau housewarming tu mungkin tak dpt masak sendiri. awal2 dah surrender hehehe.. mmg tak mampu. tapi jemputlah dtg bila-bila nnt..
mio,
likewise, jemputlah dtg rumah nnt tahun depan hehe (lambat lagi).. dekat je kan.
meat tenderizer? aduh ada alat khas ke, tu yg 'malas' nak beli tu, mcm lah nak buat selalu sgt.. ingatkan tips mcm marinate dlm asid lemon ke, atau guna api perlahan ke..
dah tak ingatlah krim tu brand apa, tp masa beli check logo halal. tp mahal, rm7+ utk kotak kecik 200ml. tu ingat nak cuba pakai fresh milk tu..
meat tenderizer tu dalam botol, tak perasan la serbuk ke liquid, tp lumur kat daging beberapa minit sebelum masak.
ada satu lagi yg macam penukul tp byk gigi tajam - mungkin utk pelangkung daging tu bagi lembut kot. hahaha!
tp dulu ada blogger yg buat daging masak cili - dia goreng daging separa masak, pastu keluarkan dan tumbuk pakai lesung - kemudian goreng balik dengan cili dan bawang.
taktaulah boleh sesuaikan teknik ni dengan gaya buat steak atau tak.
mio,
oh saya dok imagine alat nak tepuk-tepuk daging tu.. kalau powder/solid bolehlah diconsider kot..
mynie, cuma masak steak tu dalam slow cooker
letak krim pun buleh untuk pekatkan.
nothing beats homemade soup kan? meriah bahan2nya. sedap menjilat2 jari!
:D
ummu auni afif,
takde slow cooker..
knv,
orang london senanglah nak bubuh krim, murah. kat sini mahal tau! tp mmg yg ni bubuh krim pun.
Sebelum blend - nampak mcm tak sedap
For sure lepas blend jd sedap.
zidni,
some ppl prefer yg chunky, so tak nak blend.
nampak tak sedap sbb sy tak pandai ambik gambar kot haha ;p
Post a Comment