Pulut oh pulut
Saya pun tak pasti apa nama komersil hidangan sarapan dari pantai timur ini, tapi kami panggil 'pulut gaul nyor (nyiur)'.
Ini resepinya:
1. Masak beras pulut 4 pot (cawan?).
2. Rebus 3 ekor ikan selayang/kembung, perisi (debone).
3. Tumbuk isi ikan dengan bawang merah 4-5 biji (saya blend je).
4. Goreng isi ikan + bawang merah dengan kelapa parut (sebiji kelapa), tambah garam secukup rasa (saya guna kurang 1 sudu teh). Goreng hingga kelapa jadi perang-perang sikit.
5. Golekkan pulut yang telah masak jadi bulat dan golek dalam sambal kelapa yang telah digoreng tadi.
Bila tengok pulut berlebih, dan nampak mangga yang ayah beli di pasar, terfikir pula nak buat pencuci mulut pulut dengan mangga. Bukan masak pun, lebih kepada 'assemble' saja. Pulut dengan mangga, santan, dan gula melaka yang telah dicairkan (kebetulan dah ada yang siap dalam peti lebih kuih lopes dulu). Rasanya macam pengat pun ada sikit-sikit, maklumlah kombinasi santan dengan gula melaka. Mmm... saya memang cukup suka kombinasi lemak manis santan gula melaka ni, sebab itulah cendol jadi salah satu dessert kegemaran saya. Tapi memanglah kurang menyihatkan ... Ah well, sekali-sekala ( <--- cubaan untuk 'justify' ;p).
5 comments:
Pulut mangga (pulut pauh) sama le buatnya dgn pulut durian. Cuma tukar durian kepada mangga.
Pulut mangga/durian ini asalnya dari Siam dibawa masuk tok nenek kita dulukala.
Kalu mkn cicah dgn ikan kering, confirm anda kelantan celup
kak suraiya,
kalau durian, saya tetap suka makan gitu je. tak nak berpulut-pulut hehe..
aida,
oh orang kelantan makan dgn ikan kering ya? kat trengganu tak pun. saya trengganu celup, bukan kelantan celup ;p
orang penang ada makan nasik/pulut+santan sikit+garam sikit+durian=marvelous :p muzani 1st time try siap tambah2 cakap sedap. hehe.
aiks, komen saya dah post hari tu sudah hilang... ni mesti masa blogger ada problem takleh buka dua tiga hari lepas ni..
Post a Comment