Jagung dan pisang
Resipi yang mudah untuk dicuba: Puding Kastad Jagung (terima kasih Mak ajar resipi ni).
1 tin jagung krim (cream of corn)
1 tin susu sejat
6 sudu besar gula
3/4 tin* tepung kastad atau 150g
1/2 tin* (jagung) air
* sama ada tin jagung/susu
Larutkan tepung kastad dengan air sikit-sikit dalam periuk, jangan biar berketul-ketul.
Campur semua bahan-bahan lain dalam periuk, letak atas api perlahan.
Kacau (supaya tak berketul-ketul atau lekat kat lantai periuk) sampai mendidih (ada air pockets naik ke permukaan) – lebih kurang 5 ke 10 minit.
Tuang dalam bekas acuan. Bila dah sejuk ke suhu bilik, boleh letak dlm peti sejuk.
Nota: Jumlah tepung kastad yang dicadangkan dalam resepi ni cukup untuk melikatkan puding sehingga boleh dipotong dan dipegang dengan tangan atau dijual 3 potong seringgit. Kalau nak lebih lembik dan makan pakai sudu, bolehlah dikurangkan sedikit tepung kastad.
Kalau nak cuba buat minuman yang lain sedikit daripada biasa pula, boleh cuba tambah esen pisang dalam jus oren Sunquick (terima kasih Achik memperkenalkan minuman ni). Untuk menambahkan lagi kelainan, boleh tambah sedikit pewarna hijau epal (optional). Boleh tambah sedikit (setengah hingga satu sudu teh) esen pisang ke dalam jag oren yang telah dibancuh. Atau, kalau rajin, boleh ambil masa dalam 20 minit untuk buat ‘ibu sirap’. Rebus lebih kurang sekilo gula dengan 3 liter air, dan tambahkan satu botol kecil jus oren Sunquick (setengah liter kalau tak silap), satu botol kecil esen pisang, dan satu botol kecil pewarna hijau epal (optional). Simpan dalam botol, bila nak bancuh cuma tambah air (sebab dah ada gula). Bagaimana rasanya? Kami (keluarga saya yang cuba) sependapat rasanya macam air tin F&N warna hijau cuma tanpa gas.
6 comments:
baiklah puan mynie... saya akan mencuba puding kastad jagung yang nampak sungguh menarik!!!! terima kasih share resipi.
ipohmom,
cubalah! mudah dan enak :)
ini la air yg ada banyak2 hari tu
kakngah, niza pon da try buat puding jagung n jadi >_< hasil tengok n salin resipi ngan kakngah aritu, hihi. ngan mak banyak benda bole blaja jugak tapi ssh sbb duk jauh, dr dulu blaja ukm smpai skrang keje. so ade la alasan kurang tahu utk buat itu ini ( :p )smpai bile bitau mak niza tak reti tu ni, mak geleng je kepala. kih2. kakngah, bubur jagung pon sedap! niza suke! :D
kngah dah try buat ke air tu? Ibu guna 4kg gula.
niza,
nnt ajar kakngah buat bubur jagung :)
intan,
dah cuba, tak ingat guna brp kilo gula, tp tak sampai 4 lah...
Post a Comment